Wat is cybercrime? 20/01/2020

Cybercrime is een vorm van digitale criminaliteit waarbij internetcriminelen inbreken op bijvoorbeeld een computer, telefoon of het complete netwerk van een organisatie. ICT is bij deze vorm van criminaliteit het doel én het middel. De motieven van internetcriminelen lopen uiteen, maar de impact is over het algemeen enorm.

Doel van internetcriminelen
Cybercriminelen of hackers zijn er in vele soorten en maten: van personen tot organisaties en van activisten (hackersgroep Anonymous bijvoorbeeld) tot staatsgebonden groepen. In werkelijkheid gaat het vaak om personen of collectieven die het internet gebruiken om te protesteren en mensen te mobiliseren of om individuen of bedrijven te chanteren of deels af te persen met het doel geld te verdienen.

Vormen cybercriminaliteit
Er zijn verschillende soorten cybercrime waarmee zowel bedrijven als particulieren te maken kunnen krijgen. We hebben de tien meest voorkomende varianten voor je op een rij gezet. 

1) Cyberafpersing
Zodra hackers toegang hebben tot het digitale netwerk starten zij met het afpersen van de organisatie of een persoon. Je krijgt pas weer toegang tot de computer(s) of telefoon(s) zodra er geld betaald is. 

2) Cyberstalking
Deze vorm van cybercrime komt vaak voor bij individuen: via digitale kanalen word je stelselmatig lastiggevallen.

3) Phishing
Phishing is een vorm van cybercrime die we steeds vaker zien: via een valse e-mail of website wordt gevraagd naar je persoonlijke gegevens. Internetcriminelen kunnen dit ook vanuit jouw bedrijfsnaam doen. Geef nooit zomaar wachtwoorden, pincodes of andere persoonlijke gegevens door n.a.v. dit soort berichten. Neem liever contact op met de afzender, zoals de bank of een bedrijf.

4) Malware
Malware is een verzamelnaam voor schadelijke software. Door de computer te besmetten met malware kunnen criminelen toegang krijgen tot de computer en je bestanden vergrendelen. Een bekend voorbeeld van malware is het virus. Een virus is een computerprogramma dat zich in een bestand op je computer nestelt. Er kan informatie op je computer verspreid worden, maar het is ook mogelijk dat je computer hierdoor niet meer te gebruiken is.

5) Password cracking
Criminelen achterhalen je wachtwoorden om vervolgens in te breken op je computer, telefoon en/of netwerk. Daarom is het belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken. Sterke wachtwoorden bestaan uit letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Gebruik daarnaast niet voor iedere website hetzelfde wachtwoord, maar varieer hierin. Indien internetcriminelen je wachtwoord achterhalen, krijgen ze hierdoor niet direct toegang tot al je accounts.

6) Botnet
Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde computers die aangestuurd worden door een centrale server. Een internetcrimineel koopt toegang tot dit netwerk en kan automatisch opdrachten uitvoeren.

7) Defacing
Bij defacing veranderen cybercriminelen de content: bijvoorbeeld door de homepage van je website aan te passen.

8) Identiteitsfraude
Deze vorm van cybercrime kan bij zowel individuen als bedrijven voorkomen. Internetcriminelen gebruiken jouw identiteit of bedrijfsgegevens om bijvoorbeeld producten of diensten te bestellen, creditcards aan te vragen of illegale activiteiten uit te voeren.

9) Ransomware
Ransomware is een vorm van cybercrime waarbij bestanden op je computer vergrendeld worden. Wil je weer toegang tot de gegevens? Dan moet er, de naam zegt het al, losgeld betaald worden. 

10) DdoS-aanval
Bij een DdoS-aanval wordt de server overbelast met als doel de website of internetdienst onbruikbaar te maken.

Heeft u een eigen bedrijf? Vraag dan naar de mogelijkheden bij uw adviseur om deze risico's te verzekeren, zodat uw financiële schade beperkt blijft. 

Bron: Finfin van Adfiz, https://www.adfiz.nl/finfin/Cybercrime/uitleg-cybercrime?oReferrer=9C90722D-E5FA-DF11-BB5A-005056BE6692