Op vakantie in Coronatijd. Wat dekt de verzekering? 07/06/2021

Nu op vakantie: Wat dekt je verzekering?

We snakken er allemaal naar: een leven dat weer ‘normaal’ is. Even op een terras zitten, afspreken met vrienden en familie en… vakantie! Het lijkt erop dat we deze zomer weer meer mogen en kunnen. Maar als je deze zomer op vakantie gaat naar een land waar corona heerst, hoe zit dat dan met je reisverzekering? Ben je überhaupt wel verzekerd? En hoe gaat het als je hals-over-kop terug moet keren naar Nederland?

Kleurcodes zijn leidend voor verzekering
Er zijn nog geen landen die helemaal corona-vrij zijn. Dus als je op vakantie gaat, is er altijd een risico op besmetting. Hoe hoog dat risico is, weet je door regelmatig te controleren wat het reisadvies voor het land van bestemming is.
Op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft ieder land namelijk een kleurcode. Deze kleurcode geeft aan hoe hoog het risico op corona in jouw vakantieland is. De kleurcode wordt door verzekeraars gebruikt bij het bepalen van of je reis- of annuleringsverzekering uitkeert en wat zij eventueel vergoeden. Daarbij maakt het geen verschil of jijzelf al gevaccineerd bent tegen het coronavirus of nog wacht op je prik. 

Kleurcode groen en geel
Bij een groene kleurcode zijn er geen veiligheidsrisico’s voor jouw vakantieland. Waar dit voorheen eigenlijk de normale status was, zijn er op dit moment geen landen zonder risico. De code geel betekent, dat je naar dit land op vakantie mág. Er zijn natuurlijk wel risico’s aan verbonden. Wanneer je eenmaal in het land van bestemming bent, moet je je houden aan de geldende veiligheidsmaatregelen. Jouw reisverzekering dekt dan alle normale zaken. 

Kleurcode oranje of rood
Bij een kleurcode oranje of rood is het niet verstandig om te reizen. Het land waar je op vakantie wilt, heeft nog te weinig grip op het coronavirus en de besmettingen. Vertrek je toch naar een oranje of rood gecodeerd land? Neem dan even contact op met je reisverzekering om te controleren of je reisverzekering dekking biedt.
Een groot deel van de Nederlandse verzekeraars, bijna 33%, vergoedt namelijk helemaal niets als je naar oranje gebied reist. De overige verzekeraars bieden slechts een beperkte dekking: aan corona gerelateerde schades worden niet of niet helemaal vergoed. 

Als de kleurcode tijdens je vakantie verandert
Ging je op reis naar een groen of geel gebied, maar veranderde het reisadvies tijdens je vakantie ineens? Wordt het gebied oranje of zelfs rood? Dan dekt je reisverzekering bijvoorbeeld extra reis- en verblijfkosten als je ziek wordt. Ook de normale risico’s blijven dan gewoon verzekerd.
Maar als je eerder naar huis wil omdat het reisadvies is veranderd, is het een ander verhaal. Je annuleringsverzekering vergoedt de kosten voor je terugreis of de overgebleven dagen in je vakantieverblijf dan niet. 

Let dus altijd goed op het reisadvies en neem bij twijfel contact op met jouw verzekeraar!